Zioła

TYMIANEK (Macierzanka)

TYMIANEK – to z greckiego thymus – „do odkażania”. W Europie Zachodniej i w kuchni Bliskiego Wschodu trafia on do znacznej większości tradycyjnych potraw. Dzieje się tak dlatego, że tymianek nadaje głębi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz niemal każdej potrawie zawierającej mięso. Wraz z majerankiem, pietruszką i liściem laurowym tworzą bouquet garni (pęczek ziół) jak mówią francuscy kucharze.

Tymianek charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku – tymolu.
Tymianek cytrynowy to skrzyżowanie tymianku ogrodowego z dużym dzikim tymiankiem. Jest mniejszy, o podobnym pokroju. Liście tymianku cytrynowego są bardziej zielone niż tymianku ogrodowego i choć charakteryzuje je mniej ostry smak, mają szczególnie atrakcyjną nutkę cytrynową.
Tymianek w zależności od odmiany osiąga od 10cm do 20cm wysokości (sama roślina).

Wyróżniamy :
THYMUS FAUSTINI– tymianek zwyczajny, liście zielone
THYMUS SILVER QUEEN– tymianek którego liście są koloru zielonoserbrnego
THYMUS CITRODORUS– tymianek o mocnym aromacie cytrynowym, liście zielone
THYMUS CITRODORO AURELIA– tymianek o aromacie cytrynowym, liście koloru żółto-zielonego

  citrodoro_aureo2-min faustini1-min silver_queen3-min 

 Lawenda

LAWENDA WASKOLISTNA (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)– półkrzew, który tworzy zwarte i regularne kępy. Posiada ozdobne, srebrzyste liście. Posiada właściwości lecznicze i piękny zapach. Lawenda wąskolistna bardzo popularna, o jasnofiletowych kwiatach, jest bardzo zwarta, dorasta do 25 cm.

Lawenda potrzebuje miejsca słonecznego i suchego oraz dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej gleby, najlepiej z dużą zawartością wapnia. Lawenda zakwita w czerwcu i kwitnie aż do października, następnie ścina się ją po kwitnieniu.

Ze względu na jej zapach jest idealna do sadzenia w miejscach gdzie przebywają często ludzie. Rabaty, obwódki, żywopłoty, ogródki skalne, tarasy i balkony. Świetnie komponuje się z różami. Jej wysuszone kwiaty wykorzystuje się do kompozycji kwiatowych lub do pachnących ozdób.

 lawenda-min           lawenda2-min

 MELISSA LEKARSKA

MELISSA LEKARSKA (MELISSA OFFICINALIS)– jest ziołem wieloletnim o zapachu zbliżonym do cytryny. Kwiaty melisy lekarskiej są białe lub żółtawe i pojawiają się od czerwca do września. Liście melisy lekarskiej emitują silny, cytrynowy zapach i są koloru jasno zielonego o owalnym kształcie.

Świeże lub suszone liście melisy lekarskiej można dodawać do sałatek, kanapek, marynat, sosów, zup, gulaszów, do faszerowania wieprzowiny, cielęciny, drobiu. Melisa lekarska świetnie komponuje się z warzywami, potrawami z jaj, galaretkami, dżemami oraz z octami ziołowymi. Ponieważ smak melisy lekarskiej jest raczej delikatny, większe ilości tego zioła mogą być używane w potrawach bez obawy zepsucia ich smaku. Można zrobić z melisy lekarskiej orzeźwiającą herbatkę zalewając gotującą się wodą garść świeżych liści zioła. Zaparzać przez kilka minut. Posłodzić cukrem lub miodem do smaku. Melisę lekarską można również dodawać do letnich ponczów i napojów. Olejek z melisy lekarskiej jest wykorzystywany do produkcji likierów.

Melisa lekarska najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej, dobrze spulchnionej. Tolerowany współczynnik pH 4.5 do 7.6. Melisa lekarska preferuje miejsca słoneczne, ale również dobrze rośnie w pól-cieniach.

 melisa1-min  melisa2-min  melisa-min

MIĘTA PIEPRZOWA

MIĘTA PIEPRZOWA (MENTHA PIPERITA)– jest wieloletnim ziołem, krzewiastego pokroju, osiągająca wysokość do 90 cm. Łodyga mięty pieprzowej jest rozgałęziona w okółkach liści, koloru zielonego aż do brunatno-brązowego w zależności od odmiany.

Mięta pieprzowa jest używana przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, przeciwwiatrowe oraz leczące dolegliwości żołądkowe. Zioło to jest stosowane w przypadkach problemów z niestrawnością, kolką lub wzdęciami. Zioło jest zwykle używane w postaci ciepłej herbaty przygotowanej z liści.

Mięta pieprzowa wspomaga trawienie dzięki swojej zawartości olejków eterycznych. olejki eteryczne zawarte w mięcie pieprzowej działają jako czynniki znoszące skurcze, zmniejszając napięcie mięśniowe dolnego odcinka zwieracza przełykowego oraz ułatwiając odbijanie się pokarmu.

                  mieta_pieprzowa-min      mieta_pieprzowa1-min

SZAŁWIA

SZAŁWIA ma sosnowy smak i aromat. Często opisywana jest jako mająca eukaliptusową i cytrusową nutę. Chociaż dla niektórych ludzi ostry smak szałwii może być nieco przytłaczający, to jego działanie „ściągające”, oraz właściwość redukcji tłuszczu sprawiają, że jest to idealny dodatek do tłustych mięs, takich jak: wieprzowina, gęsi i kaczka.

Szałwia preferuje ciepłe, słoneczne położenie, chociaż nie lubi ekstremalnych temperatur. Gleba nie musi byś szczególnie przystosowana, z wyjątkiem, że będzie dobrze nawodniona. Przycinanie po kwitnieniu roślin będzie utrzymywać atrakcyjny wygląd i zapobiegnie zdrewnieniu i „długonogiej” łodygi. Nawozi się wczesną wiosną. Szałwie dobrze uprawia się w pojemnikach. Przy hodowli w domu, szałwii trzeba będzie zapewnić silne, bezpośrednie światło.

                      szalwai2_z-min      szalwai2-min

 SANTOLINA 

SANTOLINA (Santolina chamaecyparissus L.) – to rodzaj sucholubnych, półpustynnych roślin z rodziny astrowatych, pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Dorasta do 25 cm wysokości. Pokryta jest kutnerem w kolorze srebrno-szarym. Posiada grzebieniasto-pierzaste liście długości 4 cm oraz jasne, żółte kwiaty o średnicy 1cm osadzone pojedynczo na szczytach pędów. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Konieczne należy okopcować ją i przykryć na zimę

Santolina to roślina fantastyczna – sama w sobie pięknie pachnie zamorskimi korzennymi przyprawami, ma misterne listki i gałązki, odpędza insekty.

santolina1-min        santolina-min 

MAJERANEK 

MAJERANEK (ORIGANUM MAJORANA) – cała roślina pokryta jest delikatnymi włoskami, które nadają jej lekko szarawe zabarwienie. Jego proste, silnie rozgałęzione i dość szybko drewniejące u podstawy pędy wyrastają z dość płytkiego systemu korzeniowego. Pędy pokryte są gęsto drobnymi, eliptycznymi, zielonymi liśćmi o krótkich ogonkach liściowych, pokrytymi gruczołkami. Zimą, po nastaniu silnych mrozów, roślina zamiera.
Majeranek ogrodowy zakwita w czerwcu i kwitnie do pierwszych przymrozków. Kwiaty są drobne, niepozorne, białe lub różowawe, zebrane w kwiatostany na szczytach łodyg. W naszych warunkach klimatycznych nie wszystkie rośliny zdążą zawiązać owoce i wydać nasiona przed zimą.

Majeranek to doskonała przyprawa do różnych potraw, szczególnie ciężkostrawnych. Dodaje się go do zup, potraw mięsnych (zwłaszcza pieczonych), potraw z bakłażanów, ziemniaków. Stosowany też do aromatyzowania octu i herbat, a pozyskiwany z ziela olejek służy do produkcji likierów.

    majeranek1-min majeranek-min majeranek2-min

 LIŚĆ LAUROWY

LIŚĆ LAUROWY (LAURUS NOBILIS) – zwany też liściem bobkowym jest powszechnie stosowane w sztuce kulinarnej jako przyprawa. Zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol) fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton).

Liść laurowy ma właściwości wiatropędne, napotne, wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe. Dodawany do potraw wspomaga trawienie.

Liście laurowe są powszechnie stosowane na całym świecie. Najczęściej spotkać je możemy w zupach, sosach, gulaszach, courts-bouillon oraz daube – czyli w prowansalskim gulaszu. Jest to doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Jeśli będziemy przechowywać całe liście w hermetycznych pojemnikach, z dala od światła, zachowają swój smak nawet do dwóch lat.

laurowy1-min  laurowy3-min  laurowy2-min 

 KOCANKA WŁOSKA

KOCANKA WŁOSKA (HELICRYSUM ITALICUM) to śliczna wieloletnia roślina której iglastokształtne, omszone liście dzięki swojej srebrno-białej barwie czynią ją bardzo dekoracyjną. Ozdobą są również złociste kwiaty pojawiające się w okresie letnim. Drobne, zebrane w niewielkie kwiatostany ze względu na swoją trwałość doskonale nadają się do suchych bukietów. Roślina ta nie może zimować w naszych ogrodach. Najlepiej nadaje się więc do donic które bez problemu można wstawić na zimę do cieplejszych pomieszczeń. Pomieszczenia do zimowania Kocanki włoskiej nie mogą być pomieszczeniami ciemnymi takimi jak piwnica ponieważ w przeciwieństwie do np. hortensji nie gubi ona liści i nie wchodzi w stan spoczynku. Kocanka włoska powinna mieć zapewnioną przepuszczalną glebę kompostowa oraz słoneczne stanowisko. Podlewać należy ją z umiarem, szczególnie przy niższych temperaturach ze względu na jej podatność na gnicie.

Ze względu na zapach liści przypominający do złudzenia mieszankę przypraw ,,Curry”, w krajach anglojęzycznych Kocanka włoska najczęściej nazywana jest potocznie ,,Rośliną Curry”. Świeże, drobniutko posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, tyczy się to nie tylko pieczeni, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż.

kocanka-min       kocanka2-min

Wszystkich fanów ziół zapraszamy do naszego centrum 🙂

rosliny_przede_wszystkim1